Etiketler

8 Ocak 2015 Perşembe

Franz Kafka - Akbaba

Yazar: Franz Kafka
Kitap: Akbaba
Orijinal Adı: -
Çeviren: Kamuran Şipal
Yayınevi: Dost Kitabevi Yayınları
Basım Yılı: 2011
Sayfa Sayısı: 197
Puanım: ★★★★★★★☆☆☆

Babil Kitaplığı dizisini duymayanınız yoktur sanırım. Buenos Aires'teki Ulusal Kitaplık'ın yöneticisi Jorge Luis Borges'in biraraya getirdiği sevdiği metinlerden oluşan ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu kitap dizinine, aynı zamanda Borges'in hikayelerinden de birinin adını taşıyan Babil Kitaplığı adı verilmiştir. 

Franz Kafka'nın Akbaba'sı Dost Kitabevi Yayınları'nın Türkçemize kazandırdığı bu değerli dizinin 18. kitabını oluşturuyor. Dizinin her kitabında olduğu gibi yine Jorge Luis Borges'in önsözüyle başlayan kitap, Kafka'yı birebir anlatan harika saptamalarla dolu. Vergilius ve Kafka'nın kitaplarını yakma hevesinden söz eden Borges aslında iki yazarın da bunu içten dilemediğini, tek istediklerinin yapıtlarının kişiye yüklediği sorumluluktan muaf tutulmak olduğunu belirtmiş ve kitaplarının yok edilmesini gerçekten isteyen hiç kimsenin bu işi bir başkasına bırakmayacağını dile getirmiş. Sonrasında Kafka'nın yapıtlarında sık sık kullandığı temalardan bahsetmiş ki bunların hüzün ve erteleme olduğunu söylüyor. Bunların Kafka'yı tükettiğini, mutlu sayfalar kaleme alabilecekken gururunun buna izin vermediğini söylüyor Borges. Gerçekten yerinde tespitler yapmış. Ben bu önsözle birlikte Borges'in kalemini bir kez daha sevdim.

Önsözün ardından başlayan kitabın içerisinde toplam 11 tane hikaye bulunuyor. Hikayelerin isimleri: Akbaba, Bir Açlık Şampiyonu, İlk Acı, Melezleme, Kent Arması, Prometheus, Gündelik Bir Şaşkınlık, Çakallar ve Araplar, On Bir Oğul, Akademi İçin Bir Rapor, Çin Seddi'nin İnşasında. En beğendiğim hikayeler kitaba da ismini veren "Akbaba" ve "Bir Açlık Şampiyonu" oldu. Çeviriyi Kafka kitaplarının tanıdık ismi Kamuran Şipal yapmış. Borges'in Kafka için yazdığı önsöz kısmını, kitaptaki hikayelerden daha çok sevdiğimi belirtmek istiyorum. Hikayeler kesinlikle kötü değil ama kanımca, Kafka'nın yazdığı romanları daha başarılı. Hikayeler, romanlarının yanında sanki biraz sönük kalmış gibime geldi. 

Peki bu kitap okunmalı mıdır? Kesinlikle okumalısınız demiyorum ama Babil Kitaplığı serisi içinde hoş bir kitap ve seriyi tamamlamak adına okunabilir.

Beğendiğim Alıntılar: Aslında önsözün tamamını beğendim, ama hepsini paylaşamayacağım:)

"Kafka yalnızca kabuslar düşleyebiliyor ve gerçekliğin hiç durmamacasına kabus ürettiğini düşünmeden edemiyordu." (s. 10)

"Kafka'nın en tartışmasız becerisi, tahammül edilemez durumlar yaratmaktır." (s. 12)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder