Etiketler

2 Ocak 2015 Cuma

Aldous Huxley - Mona Lisa Tebessümü

Yazar: Aldous Huxley
Kitap: Mona Lisa Tebessümü
Orijinal Adı: The Gioconda Smile
Çeviren: Seçkin Selvi
Yayınevi: Sel Yayınları
Basım Yılı: Eylül 2005
Sayfa Sayısı: 73
Puanım: ★★★☆☆☆☆☆☆☆

Benim gibi Huxley'i Cesur Yeni Dünya kitabıyla tanımış ve sevmiş olanlar için Mona Lisa Tebessümü, yazarın tarzının dışında yazılmış ve çok muhtemel hayal kırıklığı yaratacak bir kitap. Jane Austen kitaplarında olduğu gibi bir aşk hikayesini konu alan kitap üç kadının arasındaki erkek karakterin hikayesine odaklanmış.

Bir aşk üçgeninden bahsedilen hikayede, kitabın kahramanı Mr. Hutton'un aşağı tabakadan Doris'e duyduğu aşk ve aile dostları olan Miss Spence'in de Mr. Hutton'a olan platonik bağlılığı ,entrika ve cinayet ekseninde anlatılmış. Kitabın çok akıcı bir anlatımı var, Seçkin Selvi'nin elinin değdiği belli oluyor; ancak hikaye çok klişe ve kısa. Bunu okuyacağınıza gidin bir Hitchcock filmi seyredin, daha çok zevk alacağınızı garanti ederim. Üzgünüm Huxley amca, bu sefer beğenmedim kitabını.

Beğendiğim Alıntılar:

"İki kadın, Leonardo Da Vinci'nin 'Mona Lisa' tablosunun önünde durmuşlar, konuşuyorlarmış. Tombul olanı "Bu resmin nesini beğeniyorlar, hiç anlamıyorum!" demiş. Sıskası da "Çok haklısın, kardeşim," diye karşılık vermiş. "Neden bu kadar şişirirler bu resmi, anlamak mümkün değil!" Kadınların konuşmalarını duyan müze görevlisi yanlarına yaklaşmış, "Hanımlar," demiş, "Mona Lisa zamana karşı sınavını verdi, yılların sınavından geçti. Şu an o değil, siz sınanıyorsunuz aslında!" (s. 5)

"Şefkat, ne çürük karaciğeri iyileştirebilir ne de güçsüz kalbi." (s. 28)

Bu Kitaptan Ne Öğrendim?

-Mona Lisa tablosunun özgün adının La Gioconda olduğunu.
-Gambit kelimesinin satrançta daha iyi bir konuma gelebilmek için bir taşı feda etmek anlamına geldiğini.
-Hedonizm: Hazcılık; yaşamın temel amacının haz duymak olduğunu savunan görüş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder