Etiketler

26 Mayıs 2017 Cuma

Mary Doria Russell - Serçe

Yazar: Mary Doria Russell
Kitap: Serçe
Orijinal Adı: The Sparrow ( The Sparrow #1)
Çeviren: Emil Keyder
Yayınevi: Metis Yayınları
Basım Yılı: 2003
Sayfa Sayısı: 416
Puanım: ★★★★★★★★★★

Serçe, aldığı ödülleri sonuna kadar hak eden, bittiğinde 'niye okudum ki' den çok 'iyi ki okumuşum' dedirten, içeriği dolu dolu, altı sağlam bir bilim-kurgu kitabı. Din temasını edebiyat eserlerinde görmek genelde kitaba biraz uzak durmama neden olsa da, bu kitapta bir çok dinden bahsedilip ateist ve agnostik bakış açılarına da yer verilmesi hoşuma gitti. Dinden başka, dil temasının da bir bilim-kurgu kitabı içerisinde bu kadar yoğun kullanılmasının kitaba ayrı bir derinlik kattığı görüşündeyim.

Kitabın en başında, yazar hikayenin sonunun nasıl bittiğini okuyucuya söylüyor ama olayların nasıl geliştiği muamması kitap boyunca devam ediyor. İşte bu gizem ve gerilim kitabın başarılı olmasının temel unsurlarından. Bunun yanında, yazarın karakterlerini sevdirebilme yeteneği de Serçe'yi bağrıma basmamdaki bir diğer etken. Baş karakter Emilio Sandoz ve diğer bütün yan karakterlerin samimi ve gerçekçi porteleri, çıkmazları ve dostlukları kitabı daha da güçlendirmiş. Zaman zaman, yan karakterlerden bazılarının ana karakterden rol çalması hoşunuza gider oluyor ve onlara o kadar alışıp seviyorsunuz ki, o bölümler ve diyaloglar hiç bitmesin istiyorsunuz.

Yazar bilimin yanı sıra psikoloji, antropoloji ve sosyoloji gibi bilim dallarını da epey araştırmış ve sonunda ortaya Serçe gibi çok yönlü bir kitap çıkarmış. Kitapta hem ruhani bir arayış, hem Tanrı'ya ve insana duyulan bir aşk öyküsü, hem uzaylı bir ırkla yaşanılan bir ilk temas, hem de farklı bir dünyadaki yaşam 2019 ve 2060 olarak iki farklı zaman diliminde anlatılıyor. İki zaman diliminin kullanılması en başta hafif bir kafa karışıklığına yol açsa da, kitabın bütününde hikayenin akıcılığını artırmış. Bu tarz kitaplarda genelde bir zaman dilimi daha heyecanlı geçer, diğeri daha sönük kalır, fakat Serçe'de her ikisi de aynı tempoyu sürdürmeyi başarıyor.

Metis Yayınları'nın bir güzellik yapıp ikinci kitabı basmasıyla, Rakhat gezegenine bir daha gidebileceğim ve Emilio Sandoz karakteriyle tekrar vakit geçirebileceğim için şahsen çok mutluyum. Hazır ikinci kitap da basılmışken, okumamış olan bilim-kurgu hayranlarına Serçe'yi kesinlikle tavsiye ediyorum.

1 yorum:


  1. Bu yazı için teşekkür ederim harika paylaşım yapmışsınız sıkılmadan okudum. Benim tavsiyelerime göz atmak istermisin.
    Hello, you have a great blog. I'm waiting for my blog
    Hz Adem Cenneten Neden Kovuldu

    Tek nefeste Okunan Kitaplar

    Karşılıklı Blog destekleri



    YanıtlaSil