Etiketler

4 Ekim 2014 Cumartesi

Zankyou no Terror: Amaçsız Terörizm

Hikaye & Çizimler: -
Yönetmen: Watanabe Shinichiro
Tür: Psikolojik, Gerilim, Dram
Yapımcı Şirket: Aniplex, Dentsu, FUNimation, Fuji TV, Mappa
Açılış Şarkısı: Yuuki Ozaki - Thriller
Kapanış Şarkısı: Aimer - Dare ka, Umi wo
Bölüm Sayısı: 11
Kişisel Puanım: 7

Tokyo, terörist bir saldırıyla karşı karşıyadır ve bu saldırının arkasındaki tek ipucu kendilerini Nine ve Twelve olarak adlandıran iki kişinin internete yükledikleri videodur. Polis çaresizce bu iki kişiyi ararken, Nine ve Twelve çeşitli videolar yüklemeye devam edip bomba saldırıları düzenleyerek şehirde bir kaos ortamı oluştururlar. Daha önceden polis dedektifliği yapan Shibazaki eskiden yaşamış olduğu bir olay nedeniyle işinde arşiv kısmına düşürülmüştür. Shibazaki bu iki kişiyi araştırmaya başlar ve bulduğu ipuçları sayesinde eski görevine tekrar gelir. Bu arada annesiyle sorunlar yaşayan ve okulda arkadaşları tarafından korkutulan ve sıkıştırılan Lisa isimli genç kızın yolu Nine ve Twelve ile kesişir ve hayatı hiç beklemediği bir şekilde değişmeye başlar.
Sezonun en çok konuşulan işlerinden biri olan ve dillerden düşmeyen Zankyou no Terror; Cowboy Bebop, Samurai Champloo, Sakamichi no Apollon gibi harika işlerden tanıdığımız, ayrıca Animatrix ve Genius Party gibi başarılı işlerde de imzası olan Watanabe Shinichiro tarafından yönetilmiş. Arkadaki isim büyük olunca ve bu kadar konuşulunca ister istemez insanın bu seriden beklentisi de yüksek oluyor. Hiç unutmuyorum animeye gerçek anlamda ilk başlayışım aynı yönetmenin elinden çıkma Samurai Champloo ile olmuştu. Benim ilk göz ağrım olan bu seriden sonra anime dünyasından bir daha asla kopamadım. Yönetmenin Cowboy Bebop ve Sakamichi no Apollon animeleri de aynı derecede iyi işlerdi. Zankyou no Terror de harika çizimleri, başarılı yönetmenliği ve enfes müzikleri ile ilk birkaç bölümde izleyicinin gönlünü fethediyor, ancak ne yazık ki potansiyeli yüsek olan bu seri kalan bölümlerde aynı başarıyı yakalayamamış.. Bu başarısızlığın arkasında birden fazla neden yatıyor aslında.

İlk birkaç bölüm boyunca, animenin yavaş temposuna karşın iki karakterin gizemli geçmişini ve yaptıkları eylemlerin arkasında yatan nedenleri merak ederek seriyi izlemeye devam ediyorsunuz. Fakat, en baştaki bu büyük potansiyel yönetmenin Amerikan dizi-filmlerindeki klişeleri kullanmak istemesi ve amaçsızca yürütülen ve bir türlü açıklanmayan terör aktiviteleri nedeniyle heba edilmiş. Son bölüme kadar amaçları belli olmayan terörist olaylar, nedenlerinin ortaya konduğu son bölümde bile istenilen etkiyi yaratamıyor. Bu muymuş yani? diyerek hayal kırıklığına uğramanız çok olası. Yönetmen sanki bir Amerikan dizisini Japon animesine uyarlamaya çalışmış, ama Amerika'yı hatırlatan o kadar çok şey kullanmış ki, bu karışımın içinde Japon animelerine özgü karakteristikler yok olmuş, anime tüm o güzel çizim ve müziklerine rağmen sıradanlaşmış. Hemen hemen hiç karakter ve olay derinliği olmayan Zankyou no Terror, ayrıca zayıf karakterlere sahip. Twelve, Nine ve özellikle Lisa ile ilgili fazla detay verilmemesi karakterlerle bağ kurmayı zorlaştırmış.

Bunların yanı sıra, animenin beşinci bölümünde ortaya çıkan Five isimli kişiliğin, Death Note'daki L gibi suçluları bulmaya çalışması ve L ile olan ortak noktalarının fazlalığı, Zankyou no Terror'ü ister istemez Death Note ile karşılaştırmaya sebebiyet vermiş ve pek tabii öncül olan Death Note her şekilde kazanıyor. Tüm bu belirsizlikler ve klişeler bulutu belki de bu animenin mangadan uyarlanmamış olması nedeniyledir. Zira mangadan uyarlanmış olması durumunda daha oturmuş bir hikaye ve karakter gelişimi görürdük diye düşünüyorum.


Bu animede gözüme çarpan bir diğer nokta ise Japonların hala İngilizceyi konuşamıyor oluşu. Bir millet bu kadar mı kötü İngilizce konuşur. Sene olmuş 2014, birbirinden iyi seiyular var piyasada, bir tanesi bile mi konuşamaz İngilizceyi. Kelimeleri o kadar çok yuvarlıyorlar ki ne söylediklerini anlamak imkansız. Aksanlı İngilizceyi bile Japonların İngilizcesine tercih ediyorum, o derece kötüler. Korelileri de bu konuda es geçmemek lazım tabii, onlar da Japonlar kadar kötüler bu konuda:)

Kullanılan müziklerin seride en çok hoşuma giden şey olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Lisa ve Twelve'in motorsikletle gittikleri sahnede çalan şarkı beni farklı bir dünyaya götürdü. Meraklıları için Yoko Kanno'nun Pop ETC ile birlikte yaptığı şarkının ismi Is (Yazının sonuna bu şarkıyı da koydum). Genelde animelerde yabancı gruplar tarafından yapılmış şarkılara pek rastlanmaz ama Mushishi Zoku ve Zankyou no Terror ile bu trendin yavaş yavaş değişmeye başladığını fark ediyorum. Animenin geri kalanında da Yoko Kanno'nun müzikleri kullanılmış ve çok güzel olmuş. Son bölümün finalinde çalan akustik melodi de oldukça hoş.

Belli ki Zankyou no Terror için çok paralar harcanmış ve üzerinde çok uğraşılmış. Animeyi izlerken bunu hissediyorsunuz, fakat hikayenin çok komplike olmaması ve iyi bağlanamaması, bir de Amerikan klişelerine çok bağlı olunması nedeniyle var olan potansiyel iyi kullanılamamış. Yönetmenin önceki işlerini de izlemiş ve çok beğenmiş biri olarak, seriyi yerlere göklere sığdıramayanların aksine ben bu sefer olmamış diyorum. Sırf müzikler, görüntüler ve çekimlerin hatrına puanım 7.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder