Etiketler

15 Aralık 2014 Pazartesi

Andy Weir - Marslı

Yazar: Andy Weir
Kitap: Marslı
Orijinal Adı: The Martian
Çeviren: Emre Aygün
Yayınevi: İthaki Yayınları
Basım Yılı: Aralık 2014
Sayfa Sayısı: 416
Puanım: ★★★★★★★☆☆☆

Şenlikten bağımsız olarak okuduğum bir diğer kitap Marslı oldu. Bu kitap Goodreads'te o kadar çok karşıma çıktı ve o kadar çok reklamı yapıldı ki, İthaki'nin kitabı çevirdiğinden habersiz İngilizce e-kitabını bulup, okumaya hazırladım kendimi, ama daha sonra Idefix'in yeniler kısmında kitabın Türkçeye çoktan çevrilmiş olduğunu öğrendim (Tebrikler İthaki!). Kitap, reklamı da yapıldığı üzere Goodreads'te 2014 yılının en iyi bilim-kurgu romanı seçildi, doğal olarak beklentim yüksek bir şekilde başladım kitaba.

İsminden de anlaşıldığı üzere Marslı'da Mars'ta geçen bir hayatta kalma mücadelesi anlatılıyor aslında. Tom Hanks'in oynadığı Cast Away filmini izlediyseniz eğer, bu filmin uzayda geçen versiyonu olarak düşünebilirsiniz Marslı'yı. Bir de bu uzay mücadelesine bir dolu mekanik, teknik ve biyolojik terimleri ve olayları eklediğinizde ortaya  iyi bir bilim-kurgu kitabı çıkıyor. Astronot Mark Watney takım arkadaşlarıyla çıktığı bir görev sırasında, yaşadığı talihsiz bir kaza sonucu, öldüğü düşünülerek Mars'ta bir başına bırakılıyor ve Dünya ile iletişime geçme imkanı olmaksızın yabancı topraklarda yaşamak için canını dişine takıyor.

Kitap günlük şeklinde yazılmış ve Watney'in ne yediğinden o gün içinde ne yaptığına kadar Mars'taki tüm aktivitelerini kitap boyunca okuyoruz. Tek sıkıntı, karakter fazlasıyla pozitif yansıtılmış ve herhangi bir derinlik verilmeden oldukça yüzeysel işlenmiş. Dünya'daki hayatına ya da karakteristik özelliklerine dair fazla bir bilgi verilmeyen Watney sadece zeki, espritüel, fazlasıyla pozitif ve ağzı hafif bozuk bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Watney'in pozitif hali o kadar abartılmış ki, normal bir insanın ruhsal bir çöküntü yaşayabileceği bir durumda Watney sadece "Ha siktir!" diyerek normal haline kolayca dönebiliyor yani kendisi hiçbir kötü olaydan etkilenmeyen süper insan sanki. Bu üstün insan halinin dışında karakterin herhangi bir duygusal bağı ya da düşüncesine de kitap boyuna hiç yer verilmemiş. Kısacası, Watney'in psikolojik ve duygusal yönü kitap boyunca anlatılmıyor, bunun yerine yazar karakterinin diyet planına benzeyen yemek listesi, izlediği müzik ve diziler ve tabii ki kullandığı teknik araçlara odaklanmış. Marslı'nın bir hayatta kalma kitabı olduğu düşünüldüğünde bunların veriliyor olması gayet doğal fakat 416 sayfa boyunca benzer süreçleri okumak bir süre sonra insanı sıkabiliyor.

Yüzeysel yansıtılan kişiliği ve matematik problemlerine benzeyen mücadelesi sırasında kullandığı tüm o teknik ve mekanik ayrıntıların yoğunluğu dışında Marslı iyi yazılmış bir kitap. Hatta bu kadar çok ayrıntının hepsini araştırıp romanın içine yedirebildiği için yazarı tebrik etmek lazım.

Kitabın film uyarlamasının da 2015 yılında izleyiciyle buluşacağının müjdesini buradan vereyim. Ridley Scott'un yöneteceği filmin başrollerinde Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara, Sean Bean ve Jeff Daniels gibi oyuncular bulunacak. Heyecanla bekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder